Wij als opleider verzorgen rijvaardigheidstrainingen voor specialistische chauffeurs, zoals brandweerchauffeurs, ambulancechauffeurs, huisartsenchauffeurs, chauffeurs die werkzaam zijn voor het Rode Kruis, Defensie, ProRail, Rijkswaterstaat of andere medische spoeddienstentrainingen op factuurbasis.. Hiervoor is onze instructeur zowel in het bezit van een geldige lesbevoegdheid WRM voor categorieën: A,B,BE,C,CE,D,DE,T, Taxi, RIS-Instructeur als OGS+ Rij-docent/Instructeur ( Rijinstructeur optische en geluidssignalen ) -gecertificeerd, Kennis van TOP-internet en verschillende geautomatiseerde agenda systemen. Verder zijn onze rijinstructeurs gecertificeerd in Instructeurs-coach en stage-mentor en Faalangst instructeur.
Wat is een WRM-certificaat?
WRM staat voor ‘Wet Rijonderricht Motorrijtuigen’. Een WRM-certificaat is onder andere nodig voor rijlessen aan leerlingen zonder rijbewijs en instructie aan rijbewijsbezitters, zoals in rijvaardigheidstrainingen. Elke bevoegde rijinstructeur heeft een WRM-certificaat dat vijf jaar geldig is. Voor verlenging moet bijscholing worden gevolgd.
Wat is OGS-certificering?
Een OGS-certificering geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van
een instructeur om rijtrainingen met optische en geluidssignalen op de openbare weg te verzorgen. Onze instructeur is bevoegd om trainingen te verzorgen in voertuigen uit de categorieën: A,B,BE,C,CE,D,DE.
Gespecialiseerde Rijinstructeurs OGS+ (met de IBKI Bevoegdheidspas OGS+)
De vraag naar professionele rijdocenten stijgt in Nederland. De opleidingen voor chauffeurs van voorrangsvoertuigen worden immers niet alleen door de veiligheidsregio´s, maar ook door andere opleiders. Circa 15.000 chauffeurs moeten vakbekwaam blijven en dus jaarlijks getraind worden.
Rijinstructeur met bevoegdheidspas- Optische & Geluidssignalen OGS+
Geven van rijinstructie aan chauffeurs die, onder alle omstandigheden, voorrangsvoertuigen besturen. Dit vraagt niet alleen van de chauffeur specifieke eigenschappen, maar ook de rijinstructeur-OGS met IBKI Bevoegdheidspas moet uit bijzonder hout gesneden zijn. Een chauffeur-OGS staat af en toe, letterlijk, voor hete vuren. En dat vraagt om een gedegen en professionele vakmatige benadering van de rijtechnieken. Onze instructeur voldoet aan alle eisen.
Specialisatie Rijdocent Optische & Geluidssignalen OGS+
Onze Rijinstructeur is gespecialiseerd in de OGS-wetgeving en het geven van specialistische rijtrainingen op de openbare weg. Hij geeft rijinstructie waarbij ook getraind wordt in het rijden met optische & geluidssignalen. Hij traint op de openbare weg in een hulpverleningsvoertuig met dubbele bediening. Er wordt met optische en geluidssignalen getraind. Dit vraagt om een speciale aanpak bij het trainen, waarbij hij leert het voertuig zo efficiënt en veilig mogelijk door het verkeer te bewegen. De didactische vaardigheden van hem als rijinstructeur staan hiervoor bovengemiddeld. Dit vak is niet voor iedereen weggelegd.
Van Rijinstructeur naar Rijdocent
Onze rijinstructeur heeft diverse opleidingen met succes afgerond en gecertificeerd om van rijinstructeur naar Rijdocent te werken. Hij is bevoegd en bekwamen om rijvaardigheidstrainingen voor specialistische chauffeurs, zoals brandweerchauffeurs, ambulancechauffeurs, huisartsenchauffeurs, chauffeurs die werkzaam zijn voor het Rode Kruis, Defensie, ProRail, Rijkswaterstaat of andere medische spoeddiensten te verzorgen die werkzaam zijn en rijden met optische- & geluidssignalen.
Optische & Geluidssignalen OGS-trainingen op de openbare weg
OGS-trainingen op de openbare weg dragen bij aan de kwaliteitsverbetering van rijopleidingen voor hulpverleners en bestuurders van voorrangsvoertuigen. Voor deze trainingen worden met name voorrangsvoertuigen van hulpverleningsdiensten zelf gebruikt.
Een OGS-training kan niet zomaar in een willekeurig voorrangsvoertuig plaatsvinden. Voertuigen voor OGS-trainingen dienen bijvoorbeeld voorzien te zijn van dubbele bediening en extra spiegels. Deze trainingen zijn enkel toegestaan in voorrangsvoertuigen. Oefenritten dienen bovendien te worden toegestemd door de meldkamer van de betreffende hulpdienst in de regio waarin de training plaatsvindt. De cursist dient een (toekomstig) voorrangsvoertuigbestuurder te zijn die in het bezit is van een geldig rijbewijs voor het betreffende voertuig. De instructeur moet te allen tijde in of bij het motorvoertuig aanwezig zijn.
Inhoud van Optische & Geluidssignalen OGS-trainingen
In de Optische & Geluidssignalen OGS-traingen komen theorie en praktijk samen. Onze instructeur is hierbij een enthousiaste en gedreven instructeur met een schat aan ervaring. Gemiddeld worden er enkele ritten met optische en geluidssignalen per student gereden, elk met een duur van ongeveer 5 tot 10 minuten. Het niveau van deze dagen ligt hoog en is voor een ieder een uitdaging. De leerdoelen met de reflecties worden verwerkt in uw persoonlijke portfolio.
Enkele onderwerpen tijdens de intervisie/trainingen komen aan bod:
- Het aanleren van de TON methode
- Weerbaarheid en stress tijdens prio 1 ritten
- Praktijkritten met collegiale observatie
- Verkeerspsychologische factoren tijdens het rijden met prio 1
- Preventief rijden:
- Anticiperen
- Bewustwording van veiligheid
- Risicoherkenning
- Verkeersinzicht
- Kijktechniek
- Brancherichtlijn Optische- en Geluidssignalen (OGS)
- Voertuigcontrole
- Bediening mechanisme
- Bochtentechniek
- Stuurtechniek
- Taal van de weg
- Achteruit rijden
- Bijzondere verrichtingen
- Rijstijlanalyse
- Rijden met spoed
- Realiteitsbewustzijn
- Rijden in de (binnen)stad
- Toepassing van ontheffingen
Doel van de trainingen
De kennis en vaardigheden t.b.v. het rijden met optische en geluidssignalen verbeteren. Daarnaast schadepreventie en een betere verkeersveiligheid waarborgen.
Wilt u meer informatie over OGS-trainingen? Over de mogelijkheden voor u bij ons? Of heeft u een vraag naar aanleiding van onze website? Dan kunt u contact formulier invullen voor meer informatie aanvragen. Mocht u een persoonlijke gesprek wensen naar aanleiding van mogelijkheden? Dan stellen wij voor om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek.