Bromfiets opleiding

Bromfietslessen bij Rijschool Rijswijk

Vanaf je zestiende mag je met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijden. Een rijbewijs AM is dan wel verplicht. Zo’n rijbewijs heb je dan wel voor het leven. Om een theorie examen te mogen doen mag je sinds 15 juni 2011 al vanaf je 15 ½ op het examen verschijnen. Voor een praktijkexamen moet je echter wachten tot je 16 jaar bent geworden! Dus de praktijklessen mogen pas vanaf je 16de les beginnen. Om een bromfietsrijbewijs te halen zul je vanaf 1 maart 2010 zowel een theorie als een praktijkexamen moeten afleggen. Dit geldt ook voor de brommobiel. Er zit een vaste volgorde aan vast.

Eerst je theorie halen

Je zult eerst het theoriecertificaat moeten gaan halen, voordat je mag deelnemen aan praktijklessen of het praktijkexamen. Dit theoriecertificaat en je ID moet je bij je dragen tijdens de lessen en uiteraard ook bij het praktijkexamen. Het theoriecertificaat is een jaar geldig. Wij bieden je wel de gelegenheid om je theorieboeken en CD bij ons te bestellen zodat je thuis kan leren als het jou uitkomt. De praktijklessen geven we op de door ons beschikbaar gestelde bromfietsen. Dit zijn bromfietsen met automatische versnelling. Wat betreft kleding . Daar moet je zelf voor zorgen. Wij hadden alle kleding in alle maten maar toch krijgen veel leerlingen kriebels om hun eigenkleren mee te nemen vanwege het hygiëne. Om die reden hebben wij geen kleding meer beschikbaar voor leerlingen. Als je nu al de kriebels krijgt en meteen kleding en helm wilt gaan aanschaffen, dan kun je het bij ons nu bestellen voor 10 % korting! Wel moet je zelf zorgen dat je tijdens de rijlessen en het examen stevige schoenen draagt.

Rijonderwijs Bromfiets, snorfiets of brommobiel?

Onder de categorie bromfiets (AM) vallen de voertuigen: – bromfiets – snorfiets – brom/snorscooter – brommobiel – quad – trike. Het praktijkexamen AM is in twee delen gesplitst. Een examen voor de bromfiets, snorfiets en scooter leg je af op een bromfiets (snorfiets is dus niet toegestaan! ) Als je bent geslaagd mag je met het bromfietsrijbewijs óók snorfiets, schakel-bromfiets of brommobiel rijden. Naast het bromfietsexamen (AM2) is er een apart examen voor de brommobiel. Als je slaagt voor het brommobiel examen (AM4) mag je alleen in een brommobiel rijden. De praktijklessen voor de bromfiets mogen alleen gegeven worden door instructeurs die in het bezit zijn van een motor-instructeur-pas. Deze instructeur volgt ook altijd de leerling(en) met een bromfiets. De aanwijzingen gaan via een portofoon en ontvanger. Om goed rijles te kunnen geven gaan we met maximaal twee leerlingen op pad.

Wat wordt er van je verwacht tijdens het praktijk examen?

Op het CBR maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen zal gaan verlopen. Het praktijkexamen duurt 45 minuten. Tijdens het examen wordt een route gereden van tenminste 25 minuten, waarbij je wordt beoordeeld op verkeersdeelneming op de openbare weg. De examinator beoordeelt tijdens de rit ook of je de bromfiets beheerst. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je situaties onder controle hebt. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De examinator volgt je op een eigen bromfiets. De instructeur mag meerijden op zijn eigen bromfiets.

Translate »
Klantenservice - online
Hulp nodig?
Rijschool Rijswijk
Hoi,👋
Kan ik u ergens mee van dienst zijn?