Aanhangwagen (BE opleiding)

Je BE rijbewijs halen bij Rijschool Rijswijk 

Rij-onderwijs Aanhangwagen rijles E achter B. Voor het behalen van je aanhangwagen rijbewijs heb je geen theorie nodig. Bekeuringen moe? Grote(re) caravan? Een paardentrailer? Dan wordt het tijd voor het rijbewijs E achter B! Want:

Met een rijbewijs B mag u:

– Een motorrijtuig besturen van maximaal 3500 kg dat geschikt is voor het vervoer van maximaal 8 personen (uzelf niet meegerekend).
– Een aanhangwagen of oplegger tot maximaal 750 kg achter uw auto voorttrekken.
– Een aanhangwagen of oplegger met een gewicht van meer dan 750 kg achter uw auto voorttrekken zolang het maximum toelaatbaar gewicht van de combinatie maximaal 3.500 kg bedraagt.
Alleen als het gewicht van beide voertuigen samen niet meer is dan 3500 kg.
Met een rijbewijs BE mag u:
– Een aanhangwagen voorttrekken van meer dan 750 kg

Rijden met een combinatie van 10 meter is natuurlijk anders dan rijden in een ‘gewone’ auto. Op het examen wordt daarom extra gelet op de rijvaardigheid van de kandidaat. Verantwoord en veilig omgaan met het voertuig in het verkeer staan daarbij centraal. Tijdens de lessen wordt daarom veel aandacht besteed aan onderdelen als: draaien, achteruitrijden, aan- en afkoppelen, wegrijden en verkeersinzicht. Zodat je optimaal voorbereid examen kunt doen.

Deze praktijkopleiding kun je op verschillende manieren volgen. Je kunt kiezen voor een reguliere opleiding (dus 1 of 2 lessen per week). Of voor een versnelde opleiding. Met de versnelde opleiding kun je dit rijbewijs al binnen 1 of 2 dagen halen.

Voor het rijden met een aanhangwagen achter de auto heb je soms voldoende aan het autorijbewijs (B). Het kan ook zijn dat je een aanhangwagen rijbewijs (BE) of een beperkt aanhangwagen rijbewijs (B+) nodig hebt. Dit wordt o.a.bepaald door het gewicht van de auto en het gewicht van de aanhangwagen. Wilt u weten of u voor een bepaalde combinatie voldoende hebt aan alleen het autorijbewijs (rijbewijs B)? Kijk dan even naar schema 1.

Wijzigingen regels omtrent rijbewijs BE per 19 januari 2013

Ook voor het aanhangerrijbewijs verandert een en ander. Voor o.a. de caravanbezitters wordt het in sommige gevallen niet meer noodzakelijk het BE- rijbewijs te halen. De aanhanger moet nog wel zwaarder zijn dan het trekkende voertuig maar dan wordt niet meer het ledig gewicht genomen. De totale combinatie mag weer maximaal 3.500kg bedragen. Daarnaast komt tussen rijbewijs BE en B een nieuwe categorie; B+.

Categorieën op het rijbewijs tot 19 januari 2013

Rijbewijs B
Vanaf 18 jaar mag u met rijbewijs B motorvoertuigen op drie wielen (geen motorfiets) en motorvoertuigen op vier wielen met een maximale massa van niet meer dan 3.500 kg besturen. Deze voertuigen mogen niet meer dan 9 personen (inclusief bestuurder) vervoeren. Met rijbewijs B mag u ook een motorvoertuig met een aanhangwagen besturen. Daarvoor gelden echter twee voorwaarden:

– de aanhangwagen mag totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750 kg; de aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg. Voorwaarde is, dat de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet zwaarder is dan de ledige massa van het trekkende voertuig. Daarbij mag de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig plus aanhangwagen) niet meer dan 3500 kg zijn.

Let op! Dit zijn de voorwaarden die gelden voor de rijbewijscategorie op het rijbewijs. Op het afgegeven kentekenbewijs kunnen verdere beperkingen gelden voor het te besturen voertuig.

Rijbewijs BE
Met dit rijbewijs mag u samenstellen van voertuigen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen met een maximaal toegestane massa van meer dan 750 kg besturen.

Categorieën op het rijbewijs vanaf 19 januari 2013

Rijbewijs B
Vanaf 18 jaar (of vanaf 17 jaar onder begeleiding in het kader van ‘het experiment 2toDrive’ ) mag u met rijbewijs B vierwielige motorvoertuigen op vier wielen met een maximale massa van niet meer dan 3.500 kg besturen, die niet zijn ingericht voor het vervoer van meer dan 9 personen (inclusief bestuurder). Binnen deze categorie heeft men ook de bevoegdheid voor het besturen van een motorvoertuig met een aanhangwagen. Daarvoor gelden echter twee voorwaarden:

– de aanhangwagen mag totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750 kg, of de aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg. Voorwaarde is dat de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig pus aanhangwagen) niet meer dan 3500 kg is.

Let op! Dit zijn de voorwaarden die gelden voor de rijbewijscategorie op het rijbewijs. Op het afgegeven kentekenbewijs kunnen verdere  beperkingen gelden voor het te besturen voertuig.

Rijbewijs B+ (code 96)
Voor samenstellen van voertuigen bestaand uit een trekkend voertuig van categorie B (maximaal 3500 kg) en totale combinatie van toegestane maximum massa (trekkend voertuig + aanhangwagen of oplegger) van ten hoogste 4250 kg.

Rijbewijs BE
Voor samenstellen van voertuigen bestaand uit een trekkend voertuig van categorie B (maximaal 3500 kg) en een aanhangwagen of oplegger, waarbij:

1. de toegestane maximum massa van de aanhangwagen of oplegger ten hoogste 3500 kg mag bedragen of
2. de toegestane maximum massa van de oplegger meer mag bedragen dan 3500 kg mits:

de toegestane maximumlast onder de koppeling van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend voertuig en de toegestane maximum aslast dan wel de som van de toegestane maximum aslasten van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan 3500 kg.

Het is wat langer
Rijden met een combinatie van 11 meter is anders dan rijden in een ‘gewone’ auto. Op het examen wordt extra gelet op de rijvaardigheid van de kandidaat. Verantwoord en veilig omgaan met de combinatie in het verkeer staat daarbij centraal. Tijdens de lessen wordt veel aandacht besteed aan onderdelen als: aan- en afkoppelen, draaien, keren, achteruitrijden, wegrijden en verkeersinzichtelijk rijden, zodat je optimaal voorbereid examen kunt doen.

Deze praktijkopleiding kun je op verschillende manieren volgen. Je kunt kiezen voor een reguliere opleiding (blokuren van 1,5 of 2 lessen per week) of een versnelde opleiding binnen 1 of 2 dagen.

Intake
Voorafgaand aan de opleiding is het raadzaam een intakeles te volgen zodat er een schatting van de benodigde lessen gemaakt kan worden.  Tijdens deze intake wordt gekeken naar je voertuigbeheersing, inzicht en je leersnelheid. De intakeles duurt 90 minuten en bestaat uit een voorgesprek/uitleg, praktijkgedeelte en evaluatiewaar een advies uit voorkomt.

Welke onderdelen komen aan bod tijdens de rijlessen in het rijopleiding E achter B/ aanhangwagen-BE?

– Controle kentekenbewijzen.
– Het nieuwe rijden( tot 30 % brandstof besparing.
– Belading, banden, verlichting.
– Kogel- en koppeling druk.
– Veilig aan- en afkoppelen.
– Remproef/ Remproef van de oplooprem.
– Achteruit rijden in een rechte lijn.
– Bochten achteruit rijden.
– Slalomrijden/ideale lijn.
– Keren op een kruispunt met gebruik van een zijstraat /op de hand/van de hand.
– Wegrijden op een helling.
– Het rijden door de smallere straten.
– Hoe stil te staan bij kruispunten.
– Uitzwaai– en inloopcontrole tijdens bochten.
– Praktische tips voor onderweg.
– Rijden op de snelweg (invoegen, inhalen, weven, enz.

De oude en nieuwe situatie worden per rijbewijscategorie gespiegeld.

Rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Oude regels blijven dan van kracht! Heeft u het rijbewijs BE behaald voor 19 januari 2013, dan blijven de oude regels voor u van kracht! Wilt u dus geen beperking in de toekomst met betrekking tot het maximale massa van de aanhanger of oplegger van 3500 kg is het raadzaam om het BE rijbewijs te halen voor de verandering.

Wat zijn de exameneisen van het CBR voor je BE-examen?
Voor het  ‘E achter B’-rijbewijs hoef je geen theorie certificaat te halen. Het CBR toetst tijdens het examen of u met een aanhangwagen veilig in het verkeer kunt deelnemen, op de juiste wijze rekening houdt met de beperkingen (qua rijden en zicht) en of u er goed mee achteruit kunt rijden. Achteruitrijden kan zowel in een rechte lijn als een bocht achteruit. Ook toetst het CBR of de kennis voldoende is met betrekking tot lading, papieren, welke aanhangwagens door welke auto’s getrokken mogen worden en de wettelijke eisen die er aan de inrichting van een aanhangwagen gesteld worden.

Translate »
Klantenservice - online
Hulp nodig?
Rijschool Rijswijk
Hoi,👋
Kan ik u ergens mee van dienst zijn?